Překvapivá historie kečupu: Dlouhá cesta z Číny až do amerických fastfoodů

Dříve rybí omáčka z Asie, dnes globální symbol fastfoodu — příběh kečupu, jak ho nejspíš neznáte.

10.04.2025 - Markéta Gregorová


Jedni ho milují, druzí nenávidí, ale všichni dnes znají kečup jako druh rajčatové omáčky. Možná vás tedy překvapí, že ve svých počátcích neměl s rajčaty nic společného. Zmíněné dochucovadlo původně vzniklo v některé z asijských zemí, snad v Číně, snad v Malajsii nebo v Indonésii. Odtud pak název kečup, v doslovném překladu rybí omáčka, pronikl do anglicky mluvících zemí. 

V průběhu 18. století se někdejší asijská rybí omáčka proměnila v kuchyni kolonizátorů nejprve v omáčku houbovou a o století později pak v rajčatovou. Průmyslově vyráběný kečup se následně stal poznávacím znamením amerického rychlého občerstvení a v této podobě se rozšířil prakticky do celého světa.

Hlavními vývozci kečupu jsou dnes Itálie, Spojené státy a Nizozemsko, největšími milovníky kečupu (alespoň podle průměrné spotřeby na obyvatele) jsou možná překvapivě Kanaďani.


Další články v sekci