Pikantní rekord: Paprička Pepper X je nejpálivější v historii

Nová chilli paprička pálí jako samo peklo…

28.09.2017 - Stanislav Mihulka



Pro určení pikantnosti papriček se používá Scovilleho stupnice pálivosti. Vyplývá z množství alkaloidu kapsaicinu v dotyčné papričce, který stimuluje receptory jazyka. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0. Stoprocentní kapsaicin má na této stupnici hodnotu 16 milionů jednotek.

Před pár měsíci jeden velšský farmář, ve spolupráci s odborníky z Nottingham Trent University, vypěstoval papričky Dragon Breath (česky Dračí dech), které obsahují neuvěřitelných 2,48 milionů jednotek Scovilleho stupnice. Přesto v tuto chvíli drží jen druhé místo v historickém žebříčku pálivosti.

TIP: Pravidelná konzumace pálivých jídel snižuje riziko úmrtí

Nejpálivější papričkou je totiž v tuto chvíli Pepper X, jejímž tvůrcem je Ed Currie ze společnosti PuckerButt Pepper Co. Její pálivost přitom odpovídá téměř životu nebezpečným 3,18 milionům jednotek Scovilleho stupnice. Rekordní paprička vznikla po téměř 10 letech pečlivého křížení různých typů papriček.

  • Zdroj textu

    IFL Science

  • Zdroj fotografií

    First We Feast / Youtube


Další články v sekci