Minilaboratoř EGGS: Britové testují výrobu potravin na oběžné dráze

Miniaturní laboratoř SpaceLab testuje, jak by mohla výroba potravin a bioproduktů přímo ve vesmíru změnit budoucnost kosmického zásobování.

28.04.2025 - Stanislav Mihulka


Společnost Frontiers Space, kterou založili odborníci britské Univerzity v Cranfieldu, se zaměřuje na rozvoj biotechnologického výzkumu a výroby cenných bioproduktů na oběžné dráze. Doposud k tomu využívali pozemní bioreaktor. Před pár dny vstoupili do vesmíru a vyslali na orbitu pilotní variantu miniaturizované automatické laboratoře SpaceLab.

Minilaboratoř SpaceLab ve variantě EGGS (Early Gen micro-Gravity Service) vynesla na oběžnou dráhu nosná raketa Falcon 9 letos 22. dubna. Je umístěná uvnitř návratové kapsle PHOENIX-I německé společnosti ATMOS Space Cargo, která by měla SpaceLab dopravit zpátky.

Výroba potravin ve vesmíru

Podle výkonného ředitele Aqeela Shamsula je EGGS zařízení navržené pro tuto konkrétní misi jako technologický demonstrátor. Jeho účelem je otestovat komponenty minilaboratoře SpaceLab, jako například mikrokapalinové čipy nebo systém pro zobrazovaní biologických vzorků přímo na oběžné dráze.

Na palubě zařízení EGGS jsou tři experimenty. Jeden z nich připravili odborníci britské univerzity Imperial College London, kteří vyvíjejí technologii výroby potravin z kvasinek procesem „přesné fermentace“. Po experimentech v pozemním bioreaktoru ověřují, jak tato technologie funguje v kosmickém prostoru.

V současné době je stále velmi nákladné posílat do vesmíru věci pro každodenní spotřebu, jako jsou výrobky z plastů, palivo, léky nebo potraviny. Náklady na stravu pro jednoho astronauta na palubě ISS na jediný den se pohybují kolem 20 tisíc liber (téměř 585 tisíc Kč). Pokud by bylo možné vyrábět takové produkty v prostředí mikrogravitace oběžné dráhy, řešilo by to celou řadu problémů spojených se zásobováním.


Další články v sekci