Výzkum dvojčat odhaluje vztah mezi konzumací ovoce, zeleniny a depresí
Podle nového výzkumu by lidé starší 45 let měli konzumovat dostatek ovoce a zeleniny. Výzkum na dvojčatech ukázal, že zdravá strava dokáže pozitivně ovlivňovat míru depresivních symptomů.
Výzkum založený na dvojčatech je velmi užitečný v tom, že dokáže rozklíčovat roli genetiky a prostředí při studiu různých lidských znaků a typů chování. Jednovaječná dvojčata sdílejí prakticky sto procent genů, zatímco dvojvaječná dvojčata padesát procent. Také obvykle sdílejí stejné rodinné zázemí. Lze tedy předpokládat, že rozdíly mezi dvojčaty jsou spíše výsledkem působení faktorů prostředí mimo rodinu.
Karen Matherová z Centra pro zdravé stárnutí mozku (CHeBA) při Univerzitě Nového Jižního Walesu a její spolupracovníci využili výzkum na dvojčatech starších 45 let k prozkoumání souvislosti mezi konzumací ovoce a zeleniny a symptomy deprese. Jejich výzkum nedávno uveřejnil vědecký časopis Scientific Reports.
Stravou k duševnímu zdraví
Badatelé prostudovali vztah mezi příjmem ovoce a zeleniny a symptomů deprese u celkem 3 483 dvojčat. Využili k tomu data čtyř předešlých studií z Austrálie, Dánska, Švédska a Spojených států. Množství konzumovaného ovoce a zeleniny vědci rozdělili do tří kategorií – nízké, střední a vysoké.
Ukázalo se, že vysoká konzumace ovoce i vysoká konzumace zeleniny je spojená s menšími projevy depresí při srovnání s lidmi, kteří konzumují ovoce a také zeleninu jen málo. Stejná souvislost platila i pro střední konzumaci zeleniny, u ovoce se pozitivní vliv odhalit nepodařilo. „Naše výsledky představují solidní argument pro to, aby lidé starší 45 let konzumovali ovoce i zeleninu ve zvýšené míře,“ uvádí kolegyně Matherové Annabel Matisonová.
Vědci si rovněž všimli, že i udávaná vysoká spotřeba ovoce a zeleniny ve zmíněných dřívějších studiích vlastně ani nedosahuje množství doporučovaného Světovou zdravotnickou organizací. Ta doporučuje denně konzumovat alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny denně.
Tak jako v dalších podobných případech, má i australská studie svá omezení daná především rozdílným způsobem sběru dat nebo hodnocením založeném na subjektivních pocitech respondentů. Spojitost mezi stravou a symptomy deprese podle autorů studie ale přinejmenším zčásti souvisí s mikrobiomem, který ovlivňuje zánětlivé procesy v těle i v mozku.