Nový výzkum: Zdravá strava může přinést dlouhodobé zlepšení psychiky
Experiment australských vědců ukázal, že změnou stravy je možné poměrně rychle zlepšit deprese a zbavit se úzkostí
Stále častěji se ukazuje, že lidská psychika je těsně spojená s trávicí soustavou. Nedávno to opět potvrdili australští badatelé, kteří nalezli příčinnou souvislost mezi stravou a depresí. V rámci experimentu, který vědci uspořádali, vyšlo najevo, že zlepšení stravy i na pouhých pár týdnů může zlepšit celkovou psychickou náladu člověka a omezit úzkost.
Dřívější výzkumy ukázaly, že nekvalitní strava často přináší deprese a stavy úzkosti. Australský tým se rozhodl ověřit, jestli změna stravy může aktivně ovlivnit duševní stav. Do experimentu přizvali celkem 76 studentů se se středními až vážnými příznaky deprese. Polovině z nich pak v přísně kontrolovaném experimentu podávali stejnou stravu jako předtím, zatímco druhé polovině naordinovali zdravou stravu středomořského typu.
TIP: Alarmující objev: Mlsným mužům hrozí ve zvýšené míře deprese a úzkosti
Dobrovolníci dostávali buď běžnou, nebo zdravou stravu po dobu tří týdnů. Když je vědci otestovali po skončení experimentu, lidem, kteří jedli zdravě, se znatelně zlepšil psychický stav. Jejich deprese i úzkost podstatně zeslábly. Kontrola po třech měsících ukázala, že jen asi pětina lidí ze skupiny, která musela jíst zdravě, pokračuje ve zdravém stravování. Přesto jsou ale výsledky experimentu inspirující. Jak se zdá, duševní zdraví opravdu začíná v kuchyni.