Umělé sladidlo jako lék? Sacharin zabíjí nebezpečné bakterie
Sacharin, umělé sladidlo používané například v dietních jogurtech nebo nápojích bez cukru, vykazuje schopnost ničit multirezistentní bakterie – včetně některých z nejnebezpečnějších patogenů na světě.
Sacharin je umělé sladidlo, které je asi pětsetkrát sladší než cukr. Součástí lidské stravy už více než 100 let a jeho bezpečnost pro člověka byla opakovaně a důkladně prověřena. O jeho vlivu na bakterie se však dosud mnoho nevědělo.
Mezinárodní výzkumný tým, který vedl Ronan McCarthy z Brunelovy univerzity v Londýně prozkoumal vliv sacharinu na bakterie. Ukázalo se, že sacharin nejen zastavuje růst bakterií, ale také narušuje jejich replikaci DNA a zabraňuje tvorbě biofilmů – lepkavých ochranných vrstev, které bakteriím pomáhají přežít i antibiotickou léčbu. Výsledky McCarthyho týmu nedávno zveřejnil odborný časopis EMBO Molecular Medicine.
Sladidlo proti bakteriím
„Během našeho vzrušujícího výzkumu jsme překvapivě odhalili sacharin jako antimikrobiální prostředek,“ líčí McCarthy. „Zjistili jsme, že sacharin ničí stěny bakteriálních patogenů, což vede k jejich zhroucení a zániku bakteriální buňky. Úžasné je, že takové narušení stěny bakterie umožní, aby dovnitř pronikla antibiotika. Lze tedy říct, že sacharin může prolomit systémy bakteriální rezistence.“
Vědci také vyrobili hydrogelové obvazy, které obsahovaly sacharin, a otestovali jejich schopnosti v ochraně a hojení poranění. Experimenty jasně ukázaly, že takto upravený materiál předčí komerční antimikrobiální obvazy se stříbrem, které jsou dnes nejčastější na trhu s podobnými medicínskými materiály.
WHO varuje, že se blížíme k éře „postantibiotické“, kdy by i běžné infekce mohly být opět smrtelné. Nadměrné používání antibiotik v lékařství i zemědělství totiž urychlilo rozvoj rezistence a nové antibiotické léky přicházejí pomalu.
„Vývoj nového antibiotika obvykle stojí miliardy dolarů a trvá desetiletí. My jsme ale objevili sloučeninu, která je už běžně využívána, a nejenže ničí odolné bakterie, ale také zvyšuje účinnost existujících antibiotik,“ pochvaluje si Ronan McCarthy.