Obaly potravin jsou plné nebezpečných chemikálií
Nový výzkum potvrzuje, že obaly potravin nemusejí být v řadě případů zcela neškodné. Platí to i pro ty, které splňují stávající předpisy.
Většina potravin a nápojů, s nimiž se dnes v obchodech setkáváme, je distribuována v nejrůznějších obalech. Obaly na jedné straně sehrávají důležitou roli, zejména pokud jde o prevenci šíření patogenů a kvalitu potravin, současně ale mohou představovat i zdravotní riziko.
Potvrzuje to i nedávná studie týmu Birgit Geuekeové ze švýcarské neziskové nadace FPF (Food Packaging Forum), kterou zveřejnil odborný časopis Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.
(Ne)bezpečné obaly
Geuekeová se zaměřila na více než 14 tisíc známých látek, které se běžně vyskytují v potravinových obalech a zjišťovala přítomnost těchto látek ve výsledcích pěti různých programů biomonitoringu lidí. Srovnání ukázalo, že řada těchto látek se objevuje ve vzorcích lidské moči, krve a mateřském mléce.
Konkrétně šlo o 3 601 látek, přičemž 80 z nich představuje podle vědců vysoce rizikové chemikálie. Badatelé identifikovali bisfenoly, perfluorované a polyfluorované alkylové látky (PFAS), ftaláty, kovy i některé těkavé organické sloučeniny.
„Naše výsledky dokládají, že materiály používané jako obaly potravin v řadě případů nejsou zcela bezpečné, a to i v případech, kdy vyhovují aktuálním předpisům,“ shrnuje závěry Jane Munckeová, kolegyně Birgit Geuekeové a spoluautorka studie.
Podle švýcarských vědců není řada látek obsažených v obalech stále dostatečně prozkoumána a nejsou dostatečně prozkoumány ani jejich možné účinky na lidské zdraví. Vědci doufají, že se jejich studie stane základem pro úpravu stávajících předpisů a vývoj bezpečnějších obalových materiálů.