V ešusu našich pradědů: Jak vypadalo armádní stravování za Velké války
Úspěšná bojová činnost vojáků je závislá mimo jiné i na pravidelných dodávkách alespoň trochu poživatelné stravy. Nejinak tomu bylo za Velké války
Poměrně statické zákopové boje umožňovaly relativně stabilní dodávky teplého jídla. Stanoviště polních kuchyní se většinou nacházelo ve druhé linii, ještě častěji pak dále v týlu. Důležitá byla především rychlost a jednoduchost přípravy – hromadnému stravování vojáků vyhovovala jídla typu různých gulášů a kaší, snadno připravitelných v polních kuchyních ve velkém množství.
V ešusu našich pradědů
Celodenní strava se pro císařské jednotky rozmístěné v poli připravovala výhradně v polních kuchyních, takže se běžný voják nemusel v tomto ohledu starat o nic. Příděly měly zahrnovat snídani s kávou či polévkou, oběd opět s polévkou, masem i zeleninou a konečně masitou večeři zpestřenou zeleninovou oblohou.
C. a k. armáda zavedla pro své vojáky dva typy dávek – normální a plnou s extra „tvrdým příkrmem“, který zahrnoval rýže, kroupy, nebo luštěniny. Předválečné řády myslely i na přesně definované množství jednoho gramu sušené zeleniny do polévky, dále 5 g cibule a česneku i 2 cl octu. Pěšák nafasoval do své výstroje také záložní dávku v podobě 92g kávové a 200g masové konzervy, necelých čtvrt kila sucharů, 30 g soli i 18 g tabáku.
Když není co do žaludku
V závěrečné fázi války se vojáci císaře pána museli v mnoha případech spokojit ráno a večer s náhražkovou černou kávou nouzové směsi „Kaffee-Ersatz Kaffin“. Nápoj představoval povzbuzující prostředek, jenž dokázal mužstvo udržet v činnosti a jako součást stravní dávky se v rakousko-uherské armádě fasoval od roku 1860.
TIP: Stravování za císaře pána: Proviant v rakousko-uherské armádě
František Šmída po dvoudenním ústupu a neustálém boji, když již spotřeboval všechny potraviny, popsal jednu z metod konzumace kávových konzerv ze záložní dávky: „Polní kuchyně nefungovaly. Brzy jsme snědli obě gulášové konzervy. Chléb nám také došel, ale mě ještě zůstalo něco, co se dalo jíst a udržovalo až do večera v dobré náladě. Byl jsem milovníkem černé kávy, a tak jsem měl v chlebníku dvě kávové konzervy. Byly dobré, promíchané s cukrem a jejich velikost zaručovala ošálení žaludku na delší dobu. Lžící jsem pojídal tu kávu v pevném stavu.“