S vůní čokolády: První vánoční kolekce vznikaly už v 19. století
Specialitou českých Vánoc jsou čokoládové kolekce. S jejich masovou produkcí začala na přelomu 19. a 20. století vinohradská firma Františka Maršnera, ty úplně první ale vyrobil už roku 1892 Adolf Glaser, majitel Velimské továrny na čokoládu...
Nejznámější kávovou náhražkou je cikorka, drcený kořen čekanky. Na rozdíl od kávy neobsahuje kofein, proto ji mohou pít i děti. V Evropě je známá už od konce 17. století, v českých zemích se první výrobny na kávové náhražky objevily až o sto let později. Impuls k tomuto podnikání daly napoleonské války, a zvláště kontinentální blokáda roku 1806. V tomto období vznikly například firmy Vilém Günter v Mochtíně u Klatov, Augustin Tschinkel v Krásném Poli u Děčína nebo Ignaz Ferdinand Kolb v Praze.
Zpočátku zpracovávaly převážně dováženou čekanku, ale i jiné plodiny, třeba obilniny, mandle nebo fíky. V Čechách se čekanka začala pěstovat až od roku 1820. V následujících desetiletích fungovalo v zemi několik menších firem, ke skutečnému rozvoji pěstování a průmyslovému zpracování čekanky ovšem došlo až v posledních desetiletích 19. století. Tehdy vznikla také Továrna na kávové surogáty, čokoládu a slad ve Velimi.
Náhražky a čokoláda
Středočeská obec Velim se poprvé připomíná roku 999, kdy ji kníže Boleslav II. daroval spolu s dalším územím synu Oldřichovi. Ještě v 19. století to ale byla jen víska obklopená močály. Její velký rozkvět nastal až poté, co byla na nedaleké Severní státní dráze z Olomouce do Prahy postavena roku 1867 vlaková zastávka.
Velkou zásluhu na tom měl evangelický farář a superintendant (biskup) české církve helvétské Justus Emanuel Szalatnay. Tento potomek maďarské šlechty, jehož předkové přišli do Čech koncem 18. století, se do Velimi dostal roku 1857 a na rozvoji obce se podílel nejen v oblasti duchovní, ale i hospodářské. Nechal postavit obecnou školu, evangelickou faru a kromě železniční zastávky podpořil i vznik místního cukrovaru.
Spolu s bratrancem Janem Pavlem Szalatnayem, ředitelem cukrovaru v Ovčárech u Kutné Hory, pak roku 1869 položili také základ velimského závodu na kávové náhražky. Justuse v jeho vedení brzy vystřídal Janův mladší bratr Josef, a firma byla tedy roku 1870 zapsána do rejstříku jako Továrna na kávové surogáty, čokoládu a slad ve Velimi bratří Szalatnay.
Podnik, který jako vůbec první v Čechách vyráběl kávové náhražky a zároveň čokoládu, se úspěšně rozvíjel. Roku 1872 se změnil na akciovou společnost a ve výrobním programu měl hned několik kávových náhražek, například Zdravotní kávu sladovou, Velimskou vývozní fíkovou kávu nebo Holandskou cikoriovou kávu. Není proto divu, že si ho začali všímat různí zájemci o koupi. Byli mezi nimi i švagři Adolf Glaser starší a Adolf Glaser mladší, kteří roku 1892 podnik získali.
Od skla k cikorce
Židovská rodina Glaserů pocházela původně z Bavorska. Prvním doloženým členem rodu byl Elias Veith, který se v polovině 18. století usadil v Postoloprtech na Lounsku. Jeho potomek Elias Wolf se zabýval výrobou potaše, soli kyseliny uhličité používané převážně ve sklářství. Roku 1797 proto přijal pro sebe a své nemanželské syny příjmení Glaser (Sklenář).
Další z členů rodiny Josef Glaser byl statkářem v nedalekých Lenešicích a v sedmdesátých letech 19. století se stal hlavním iniciátorem výstavby zdejšího cukrovaru. První kroky k realizaci tohoto plánu uskutečnil roku 1879 a už v následujícím roce byly schváleny stanovy i základní kapitál. Glaser, který byl zvolen předsedou přípravného výboru, požádal o povolení ke stavbě a mezitím skoupil potřebné pozemky. Cukrovar byl ovšem záhy po založení v roce 1880 vykoupením akcií přeměněn na čistě rolnický podnik a jeho předsedou se stal poslanec Václav Krumbholz.
Glaserové nicméně v Lenešicích zůstali. Josefův synovec Simon zde měl koželužnu a jeho syn Adolf, narozený 17. listopadu 1855, spolu se stejnojmenným švagrem (rovněž Adolfem Glaserem, ovšem z jiné větve rodu a o šest let starším) vybudovali v obci továrnu na cikorii Ad. Glaser et Co. Podnikání se dařilo, roku 1892 proto firma koupila od bratří Szalatnayů továrnu na kávové náhražky a čokoládu ve Velimi, kterou zpočátku vlastnili oba švagři rovným dílem. Adolf Glaser starší nicméně vystupoval jako továrník v Lenešicích, zatímco Adolf Glaser mladší jako továrník ve Velimi.
Kolekce z Velimi
Ředitelství továrny sídlilo od roku 1894 v Praze, kam se o rok později přestěhoval i Adolf Glaser mladší. Podnik nadále vyráběl čokoládu, kakaový prášek, cukrovinky a kávové náhražky. Rozvíjela se ale zejména produkce cukrovinek a čokoládového zboží, zatímco nabídka kávových náhražek se udržovala přibližně na stejné úrovni.
Už roku 1892 se v sortimentu objevily i první vánoční čokoládové kolekce, kterými následně proslul především pražský podnik Františka Maršnera. Zdobení stromečků byla v 19. století věc poměrně nová, do českých zemí přišel tento zvyk pravděpodobně ze sousedního Bavorska. Prvními ozdobami byla hlavně jablka, ořechy, cukroví a perník.
Čokoládové kolekce představovaly ryze českou specialitu. Bonbony nebo duté figurky se zavěšením na stromeček vznikly poprvé právě ve Velimi. Jednotlivým kouskům se říkalo „závěsky“ a balily se zpočátku do stříbrného papíru (později také do žlutého nebo růžového). Jednotlivé kolekce se lišily obsahem, velikostí i cenou. S úspěchem se vyvážely do zahraničí, zejména do Francie a později i do Spojených států.