Nebezpečné koření: Výrobci v Bangladéši pančují kurkumu jedovatým olovem
Kurkuma neboli indický šafrán má vynikající protizánětlivé účinky a je skvělým antioxidantem. Zejména u starších lidí významně podporuje mozkové kognitivní funkce. Část prodejců v Bangladéši ji ale „vylepšuje“ jedovatým barvivem
V posledních letech se občas objevují zprávy o souvislostech mezi konzumací jásavě žlutého koření kurkumy a otravou olovem, které se hromadí v těle a působí jak zákeřný neurotoxin. Američtí vědci provedli intenzivní výzkum v Bangladéši, odkud pochází podstatná část kurkumy, a objevili první přímý důkaz o otravách olovem kvůli kurkumě.
Kurkuma samotná olovo prakticky neobsahuje. Zároveň podle dosavadních zkušeností dochází při výrobě koření k náhodné kontaminaci toxickými látkami jen zcela vzácně. Nakonec vyšlo najevo, že se o žádnou náhodu nejedná. Někteří výrobci kurkumy totiž přidávají do svého koření látku, která je zodpovědná za problémy s olovem.
TIP: Pravidelná konzumace pálivých jídel snižuje riziko úmrtí
Jde o průmyslové barvivo chroman olovnatý, který obsahuje nejen jedovaté olovo, ale i jedovatý chrom. Nešťastnou souhrou okolností má chroman olovnatý žlutou barvu, která je dost podobné barvě kurkumy. A také je levný. Výrobci kurkumy v Bangladéši chromanem olovnatým nelegálně barví své koření, aby bylo lákavě žluté a stálo je to méně peněz. Podle vědců má teď kvůli těmto podvodníkům asi 30 procent těhotných žen na bangladéšském venkově zvýšenou hladinu olova v těle. Kontroloři kvality potravin teď nepochybně věnují kurkumě zvýšenou pozornost.