Zeptej se vědce: Je přidávání mléka do kávy zdravé, nebo ne?

Jak se věda dívá na přidávání mléka do kávy? Je mléko v kávě zdraví prospěšné, nebo mu spíše škodí?

11.04.2024 - Adam Obr



Ohledně přidávání mléka do kávy existuje spousta mýtů, přičemž valná většina je nepodložená. Jednoduchá odpověď zní, že je to stejné jako pít mléko a kávu zvlášť. Zmíněné dva nápoje spolu nijak výrazně neinteragují a není potřeba se obávat vzniku škodlivin. Zároveň ovšem nelze říct, že by byl přídavek mléka zcela bez důsledků. 

Obsažené bílkoviny a tuk totiž mohou ovlivnit vstřebávání některých bioaktivních složek kávy: Zkoumá se hlavně vliv na kávové antioxidanty, tedy především na kyselinu chlorogenovou alias CGA, které mohou být efektivně vázány mléčnými proteiny lactalbuminy a kaseiny. Nevíme však, zda je popsaná vazba z hlediska vstřebávání a biologické aktivity kávových polyfenolů – neboli látek s antioxidačním účinkem – „prospěšná“, či nikoliv.

Závěry souvisejících vědeckých studií nevyznívají jednoznačně: Objevily se jak výsledky naznačující negativní efekt mléka na vstřebávání různých látek z kávy, tak rezultáty hovořící pro jeho zlepšení. Navíc může biologickou dostupnost prospěšných složek ovlivňovat i styl přípravy nápoje, kvalita zrn či stupeň jejich pražení. Mléko si tedy do kávy přidávejte podle libosti, protože škodlivé to rozhodně není. Přinejhorším z ní získáte méně zdravých látek.

Za Zeptej se vědce odpovídá RNDr. Adam Obr, Ph.D., Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha

„Zeptej se vědce“ je projekt skupiny odborníků, kteří na odpovídají za zvídavé dotazy. Zdroje, o které se odborník opírá, najdete na facebook.com/zeptej.se.vedce


Další články v sekci