Vzpruha z talíře: Opravdu při nachlazení pomáhá vývar?

Jedna z osvědčených „babských“ rad praví, že při počínajících příznacích choroby postaví člověka na nohy právě vývar. Údajně ho doporučoval už starořímský lékař Pedanius Dioscorides, který za vlády císaře Nerona sloužil jako vojenský chirurg. 

25.02.2024 - Barbora Jelínková



Masový vývar obsahuje množství aminokyselin včetně glutamanu, na jehož chuť zvanou umami reagují specifické receptory na jazyku. Prokázalo se, že konzumace potravin bohatých na umami povzbuzuje apetit, který při nemoci přirozeně slábne. Podle některých studií navíc „pátá chuť“ stimuluje trávení a usnadňuje vstřebávání živin, zejména bílkovin. 

Další výzkumy dokládají, že kuřecí polévka ve skutečnosti snižuje počet leukocytů putujících do zanícené tkáně – a v případě horních cest dýchacích se tak může zánět zmírnit. Příznivý efekt se přisuzuje rovněž teplotě pokrmu: Podává-li se horký, uvolňují jeho výpary hustý hlen účinněji než pouhá vodní pára. Účinek se navíc násobí přidáním pepře a česneku. 


Další články v sekci