Vegetariáni žijí nezdravě: Mají více psychických poruch a častěji rakovinu
Studie vědců z univerzity ve Štýrském Hradci ukazuje, že vegetariáni jsou častěji nemocní, trpí častěji depresemi a představují větší zátěž pro zdravotní systém než jedlíci masa
Studie univerzity v Grazu tvrdí, že vegetariáni jsou častěji nemocní a mají nižší kvalitu života než masožrouti. Lidé zcela odmítající maso trpí také častěji rakovinou, jsou náchylnější k srdečním infarktům a vykazují vyšší procento psychických poruch než zbytek populace. V důsledku toho představují vegetariáni větší zátěž pro systém zdravotní péče.
Studie byla poprvé zveřejněna v roce 2014 a vědci v ní porovnávali stravovací návyky 1 320 osob rozdělených do 4 skupin. Všechny skupiny byly srovnatelné s ohledem na věk, pohlaví a sociální postavení. V rámci jednotlivých skupin vědci zohlednili také kuřáky a sportovce. Všichni testovaní jedinci měli také normální váhu (BMI 22,9 – 24,9). Jediná věc, která jednotlivé skupiny odlišovala, byl jejich jídelníček.
První skupinu tvořili vegetariáni, druhou jedlíci masa, zeleniny a ovoce. Třetí skupina reprezentovala občasné jedlíky masa a čtvrtá vyložené masožrouty. Mezi vegetariány byli zahrnuti i konzumenti ryb, neboť zkoumaný vzorek nenabízel dostatek „čistokrevných“ vegetariánů. Sběr dat probíhal v letech 2006 až 2007 v Rakousku a byl součásti pravidelného průzkumu, který je zde prováděn každých 8 let. Testované osoby odpovídaly na otázky vědců formou dotazníků.
Jezte maso, budete zdravější
Výsledky vyšetření podle vědců vyvrací obvyklé klišé, že bezmasá strava je zdravější. Vegetariáni trpí častěji alergiemi (30,6 %) než jedlíci masa (16,7 %). Výskyt rakoviny u vegetariánů je o 166 % vyšší než u lidí s běžnou stravou (4,8 % u vegetariánů a 1,8 % u jedlíků masa). Četnost srdečních záchvatů byla u vegetariánů vyšší o 150 % (1,5 % a 0,6 %).
Výskyt onemocnění v jednotlivých skupinách
onemocnění | skupina I. | skupina II. | skupina III. | skupina IV. |
astma | 4,8 % | 3,3 % | 3,9 % | 4,5 % |
alergie | 30,6 % | 18,2 % | 20,3 % | 16,7 % |
cukrovka | 2,7 % | 4,2 % | 2,4 % | 2,4 % |
šedý zákal | 4,2 % | 3,0 % | 3,3 % | 1,8 % |
šelest v uších | 4,8 % | 4,8 % | 4,8 % | 3,6 % |
vysoký tlak | 11,5 % | 10,6 % | 12,4 % | 15,5 % |
srdeční infarkt | 1,5 % | 1,5 % | 0,9 % | 0,6 % |
dýchací potíže | 1,2 % | 1,8 % | 1,5 % | 1,8 % |
bronchitida | 3,9 % | 3,6 % | 2,4 % | 3,0 % |
artritida | 8,5 % | 7,6 % | 8,8 % | 10,3 % |
bolesti zad | 26,7 % | 24,8 % | 18,2 % | 23,9 % |
osteoporóza | 6,4 % | 4,8 % | 3,6 % | 5,8 % |
inkontinence | 2,1 % | 3,9 % | 2,7 % | 6,4 % |
žaludeční vředy | 4,2 % | 4,2 % | 1,5 % | 3,6 % |
rakovina | 4,8 % | 3,3 % | 1,2 % | 1,8 % |
migréna | 15,8 % | 11,8 % | 9,1 % | 12,1 % |
psychické problémy | 9,4 % | 4,8 % | 5,8 % | 4,5 % |
jiná chronická onemocnění | 8,8 % | 5,5 % | 5,8 % | 4,5 % |
Ze sledovaných 18 onemocnění byly hodnoty u vegetariánů nejlepší jen ve 2 případech (inkontinence a dýchací potíže). Naopak ve 14 z 18 sledovaných parametrech byly vyšetřené hodnoty vegetariánů horší než u největších masožroutů.
Závěry studie také ukazují, že vegetariáni trpí častěji psychickými problémy a depresemi a vykazují také celkově horší kvalitu života než pojídači zvířat.