Upíří menu: Mohl by se člověk teoreticky živit lidskou krví?
Krev bývá označována za životadárnou tekutinu. Bylo by se jí tedy možné živit?
Celá řada zejména bezobratlých saje krev větších živočichů, aniž by museli potřebné živiny přijímat z jiných zdrojů. Ačkoliv se však hovoří o „životodárné“ tekutině, pro člověka by mohla být její pravidelná konzumace ve větším množství dokonce životu nebezpečná, vzhledem k obsahu potenciálních patogenů. Ani sklenice prokazatelně bezinfekční krve by pak nebyla zcela bez rizika. Potíž tkví hlavně ve vysoké koncentraci železa, které může v nadměrném množství vyvolat závažné zdravotní potíže.
TIP: Krvavá iluze: Proč se žíly zdají modré, když je krev červená?
Další problém spočívá v odlišnosti krevních skupin: Pokud by měl dotyčný „strávník“ v zažívacím traktu například vřed či jinou otevřenou ránu, a jeho krev by se tou cizí kontaminovala, hrozila by mu silná imunitní reakce. V neposlední řadě potom krev neobsahuje dostatek všech živin, jež potřebujeme k přežití.