Polovina testovaných evropských výrobků z jeseterů je ilegálních

Analýzy DNA a izotopů ze vzorků kaviáru a masa jeseterovitých ryb, pocházejících z východní Evropy, přidělaly vrásky odborníkům. Výsledky jsou podle nich alarmující

29.11.2023 - Stanislav Mihulka



Pravý černý kaviár je klasickou a velmi ceněnou pochoutkou, která se vyrábí z jeseterovitých ryb. Nějakou dobu byl ilegální, protože pytláctví poháněné vidinou ohromného zisku málem vedlo k vyhubení ryb, z nichž se pravý kaviár získává. Dnes je produkce kaviáru striktně regulovaná a legální kaviár pochází výhradně od ryb, které se chovají na farmách.

Nedávná analýza DNA a izotopů z kaviáru a masa jeseterů, pocházejícího ze zemí východní Evropy, kterou zveřejnil vědecký časopis Current Biology, ale odhalila, že restrikce týkající se pravého kaviáru, jejichž účelem je chránit zbývající populace cenných ryb, jsou přímo masivně porušovány a obcházeny.

Potíže s kaviárem

Výsledky týmu, který vedl Arne Ludwig z Leibnizova institutu v Berlíně, ukazují, že polovina komerčních produktů z kaviáru vznikla nelegálním způsobem. A v některých případech jsou dokonce za pravý kaviár vydávány jikry jiných ryb. Badatelé v rámci tohoto výzkumu prozkoumali 149 vzorků kaviáru a také masa jeseterů, které získali online nebo osobním nákupem v různých zařízeních.

Vědci zjistili, že 21 procent vzorků pocházelo z jeseterů ulovených v přírodě. 29 procent studovaných vzorků zase porušovalo nařízení CITES a mezinárodní legislativu, například uvedením jiného druhu ryby nebo jiné země původu než ve skutečnosti. Dalších 32 procent vzorků vědci hodnotili jako klamání spotřebitele. Šlo zejména o případy, kdy výrobce deklaroval, že kaviár pochází od volně žijících ryb a ve skutečnosti šlo o produkt akvakultury.

TIP: Paleontologové objevili fosilie dvou doposud neznámých druhů jeseterů

Profesor Ludwig a jeho kolegové považují výsledky za alarmující. Lov volně žijících jeseterů podle nich ohrožuje zranitelnou populaci těchto ryb. Rovněž se potvrdilo, že bohužel stále přetrvává velká poptávka po produktech z volně žijících ryb a zákazníci zjevně doposud plně neakceptovali výrobky z akvakultury jako dostatečnou náhradu. Jde přitom o hnací sílu pytláctví. Problém je také to, jak snadno jsou obcházena pravidla CITES a EU, která by měla jeseterovité ryby chránit.


Další články v sekci