Podle vědců z Oxfordu hrozí vegetariánům rakovina méně častěji než masožroutům

Podle nové studie výzkumníků z Oxfordské univerzity mají vegetariáni ve srovnání s masožrouty o 14 % nižší riziko, že onemocní rakovinou

24.02.2022 - Zuzana Rychlá



Výzkumníci z Oxfordské univerzity prozkoumali zdravotní údaje a stravovací zvyky více než 470 000 Britů a ukázalo se, že lidé, kteří se vyhýbají masu, méně často onemocnění rakovinou. U vegetariánů je toto riziko o 14 % nižší, u pescatarianů (strava bez masa savců a drůbeže) je riziko nižší o 10 %. Rozdíl se týkal všech druhů rakoviny. 

TIP: Mají vegetariáni častěji psychické problémy? Rozsáhlá studie odpověď nepřinesla

Badatelé nicméně upozorňují, že jejich studie neprokazuje, že konzumace masa zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Výsledky podle vědců potvrzují dlouhodobá doporučení zástupců Světového fondu pro výzkum rakoviny (World Cancer Research Fund, WCRF), nabádajících k omezení příjmu červeného a zpracovaného masa. Lidé by podle WCRF měli konzumovat více celozrnných výrobků, zeleniny, ovoce a luštěnin.

Oxfordská studie dále ukázala, že:

  • lidé, kteří konzumují maso v menší míře (5× a méně často týdně) mají o 9 % nižší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva než běžní konzumenti masa.
  • vegetariánské ženy měly o 18 % nižší pravděpodobnost vzniku postmenopauzální rakoviny prsu než ty, které jedly maso pravidelně. Tento rozdíl nicméně může být způsoben i nižším indexem tělesné hmotnosti.
  • vegetariáni mají o 31 % nižší riziko rakoviny prostaty, pescatariáni o 20 % nižší.

Další články v sekci