Pekařovo tajemství: Opravdu se musí trouba před pečením předehřívat?
Kdy se vyplatí připravovat pokrmy v předehřáté troubě a kdy je to zbytečné?
V řadě receptů se dočteme, že máme připravený pokrm vložit do předehřáté trouby, u jiných ovšem zmíněný pokyn chybí. Horká trouba je zcela nezbytná pro pečivo s obsahem droždí nebo kypřicího prášku, které při pečení nabývá na objemu či kyne (typicky chléb a koláče), a dále pro těsta obsahující velkou část vajec (například suflé a pusinky). Okamžitý přísun tepla hraje stěžejní roli v nastartování chemických reakcí a v optimálním rozpínání vzduchových bublin. V opačném případě riskujeme suchý drobivý bochník či zhroucený sníh.
Předehřát troubu se vyplatí i při pečení masa nebo zeleniny, u nichž chceme docílit křupavého zlatavého povrchu. Naopak u pokrmů obsahujících značné množství vody, jako jsou nákypy či pomalu pečené dušené maso, dosáhne kuchař vynikajících výsledků i při zapnutí trouby až spolu s vložením pekáče.