Ostny na talíři: Přemnožené ježovky kalifornské se ocitají v hledáčku gurmánů
Severní pobřeží Kalifornie zachvátila invaze ježovek; jejich počty za posledních pět let neuvěřitelně vzrostly. Oblíbenou pochoutkou ježovek jsou mořské řasy, které jsou stabilizátorem mořského ekosystému. Gastronomičtí specialisté zase doufají, že by se ježovky mohly stát oblíbenou pochoutkou lidí
Nejsou to jen dlouhé a nebezpečné ostny, které z ježovek dělají hrozbu mořského pobřeží. Tito ostnokožci jsou v prvé řadě nebezpečnými predátory, kteří postupně požírají velkou část bohatého mořského ekosystému.
Pojídači mořských řas
Ježovky kalifornské (Mesocentrotus franciscanus) neodlišuje od nám možná známějších černých mořských ježků, kteří obývají třeba pobřeží Chorvatska, jen jiná, tedy až jedovatě fialová barva. Ježovky jsou také větší a jejich skelet může mít v průměru až 18 centimetrů. Ostny pak dorůstají do délky téměř osmi centimetrů. Nebezpečnost ježovek ale nespočívá ani tak v jejich velikosti, jako spíš v množství. Za poslední roky se totiž na pobřeží Kalifornie extrémně přemnožily. Podle místních vědců až 10 000×.
„Jedná se o obrovské počty – miliony nových ježovek, které hledají potravu. To má samozřejmě vážné ekologické následky, včetně zániku velkého množství druhů mořských řas,“ vysvětluje mořský biolog Steven Rumrill. Nejoblíbenější pochoutkou ježovek jsou totiž právě mořské řasy, které ježovky odkousávají od skal. To jim umožňuje speciální žvýkací ústrojí s pěti zoubky.
Příležitost pro podnikavé
Ježovkám se v posledních letech na severním pobřeží Kalifornie neobvykle daří. Důvodem je stálé oteplování vod, které těmto živočichům ohromně prospívá. „Posledních téměř 100 let jsme tady měli opravdu velmi stabilní ekosystém. Vše se ale změnilo za poslední čtyři roky, kdy souhrn několika faktorů naprosto zdevastoval místní řasy,“ vysvětluje bioložka Cynthia Cattonová.
Problému si kromě kalifornských vědců všimli také milovníci mořských plodů, kteří v ježovkách vidí velký potenciál. Chtějí je totiž ve velkém lovit a dostat do restaurací jako velkou pochoutku. V čele těchto snah stojí Brian Takeda, ředitel firmy Urchinomics: „Náš projekt se snaží proměnit tento problém v sociální a také ekonomickou příležitost. Zaměřujeme se na přemnožené ježovky, sbíráme je a snažíme se je změnit na prémiový produkt.“
Z Japonska do Kalifornie?
Poblíž kalifornského města Bodega Bay už dokonce vznikla farma, kde se věnují výzkumu a také chovu těchto živočichů. Ježovky samozřejmě není možné jíst celé – ke konzumaci se hodí pouze vnitřek, tedy oranžově zbarvené pohlavní orgány. Jestliže se někdy dostanete k ochutnávce, připravte se na to, že jejich struktura je dost slizká. Podle milovníků podobných pochoutek se ale můžete těšit na překvapivě sladko-mořskou chuť.
TIP: Zapomenuté delikatesy jižní Moravy: Je libo slaninovou marmeládu?
Ježovky se velmi často připravují s těstovinami. Skvělé jsou údajně třeba špagety s kousky ježovky, česnekem a chilli. Z ježovek se v některých vybraných restauracích dokonce připravuje jeden druh sushi a v Japonsku jsou už léta velkou pochoutkou. Na ulici si je tam můžete dát jako oblíbené „street food“. Až budoucnost ale ukáže, zda se tento exotický mořský plod uchytí i v některých amerických restauracích a ježovek bude ubývat na dně moří a přibývat na talíři.
Dlouhověcí žrouti
Ježovky kalifornské v moři obvykle žijí ve shluku pěti až deseti jedinců. Mají schopnost obnovovat ztracené ostny a běžně se dožívají více než 30 let. Výzkumy na začátku 21. století ovšem objevily i jedince, kteří se prý dožili 200 let!