Miliardy v koši: Kolik potravin se ročně vyhodí na celém světě?
Potraviny končí v koši z nejrůznějších důvodů - znehodnocují se během přepravy do obchodů a při skladování, mnoho jich ale vyhodí samotní konzumenti
Každý rok končí na celé planetě v koši plná třetina vyprodukovaných potravin, což odpovídá 1,3 miliardy tun v hodnotě asi 25 bilionů korun. Potraviny se znehodnocují během přepravy do obchodů a skladování, ale mnoho jich vyhodí také samotní konzumenti, především ve vyspělých zemích: V Evropě připadá na jednoho člověka 96–115 kg vyhozeného jídla za rok. Výzkumy odhalily, že na plýtvání má v rámci starého kontinentu velký podíl i fakt, že si lidé pletou data, která výrobce uvádí na obalech – konkrétně datum použitelnosti neboli „spotřebujte do“ a minimální trvanlivost.
TIP: V Dánsku se stal hitem supermarket s prošlými potravinami
V prvním případě se jedná o označení potravin podléhajících rychlé zkáze, jako jsou jogurty, ryby či chlazená drůbež, jež se musejí spotřebovat záhy. Minimální trvanlivost se naopak používá u potravin, které se rychle nekazí: například u konzerv, sušenek, čokolád či těstovin. Pokud tato doba udávaná výrobcem vyprší, zůstávají zmíněné produkty obvykle ještě dlouho v pořádku, a vyhazovat se tudíž hned nemusejí. Nedávný průzkum naznačil, že si uvedené termíny plete kupříkladu 80 % Britů (u nás se zatím podobné šetření neprovádělo).