Má na naše chuťové preference vliv genetika?
Mezi smysly zaujímá chuť zvláštní postavení – ačkoli spolu s čichem patří mezi ty nejvíce postradatelné, vnímáme ji jako velmi podstatnou součást života. Do jaké míry ji ovlivňuje naše genetické nastavení?
Některé potraviny jsou obzvlášť charakteristické tím, že zatímco někdo je nemůže „ani cítit“, jiný na ně nedá dopustit. Na základě genetických studií u jednovaječných dvojčat se prokázalo, že s tím zřejmě souvisejí dědičné vlohy. Vědci již objevili několik genů, které podmiňují naši chuť – včetně toho, jakým způsobem na konkrétní pokrm zareagují mozková „centra odměny“. Například koriandr může některým lidem připomínat mýdlo, a v takovém případě zdědili gen čichových receptorů OR6AS.
TIP: Vůně chutí a chuť vůní: Čichové receptory máme i na jazyku
Geny rovněž zodpovídají za to, zda v pokrmu dokážeme vnímat hořkou složku způsobenou proteinem fenylthiokarbamidem: Vyskytuje se například v zelí či kapustě, ale zhruba třetina Evropanů daným genem nedisponuje, tudíž nahořklé tóny brukvovité zeleniny nerozpoznají.