Jedovatý ucháč obecný je ve Finsku vyhledávanou pochoutkou
Jedovatý ucháč je ve Finsku vyhledávanou pochoutkou. Houbu je zde možné koupit v na trzích i v supermarketech a jako přísadu ji používají i michelinští kuchaři
Ucháč obecný (Gyromitra esculenta) je jedovatá houba na kterou můžeme v období března až května narazit i v českých jehličnatých lesích. V minulosti byla pokládána za jedlou a hojně sbírána – ostatně její doslovný název zní ucháč jedlý. Dnes je její prodej v mnoha zemích zakázán.
Platí to například pro Švédsko a Norsko – dvě severské země, kde se tato houba vyskytuje poměrně hojně a kde byla po staletí konzumována. V sousedním Finsku naopak pro svou lahodnou chuť platí za vyhlášenou pochoutku. Její prodej je ale i zde regulován a na trzích musí být označená výstražným nápisem. Ve finských supermarketech lze ucháče pořídit například v konzervách.
TIP: Koktejl z tarantule, ryba fugu a chilli papričky: Laskominy, které mohou zabít
Za hlavní účinnou látku houby je považována látka nazývaná gyromitrin, která se v těle rozkládá na vysoce toxický methylhydrazin. Podle mnoha vědeckých studií jde o karcinogenní látku, která se navíc konzumací v těle ukládá. Otrava může připomínat působení muchomůrky zelené a může skončit jaterním selháním, kómatem nebo i smrtí. Zcela zásadní je tak (podobně jako například u ryby fugu) správný postup přípravy.