Jak chutná zvuk: Vysoké tóny jsou sladké, nízké zase hořké
Je pravdou, že různě vysoké zvuky zaslechnuté při jídle ovlivňují, jak vnímáme chuť pokrmu?
Zvuk skutečně sehrává velmi významnou roli v tom, co vědci nazývají modulace chuti, a výzkum v této oblasti zažívá v poslední době raketový rozvoj. Například odborníci z Crossmodal Research Laboratory na Oxford University v čele s profesorem Charlesem Spencem nechali dobrovolníky pojídat sladkosti a pouštěli jim při tom zvuky o nízkých i vysokých frekvencích. Zároveň je vybídli, aby v obou případech hodnotili chuť dezertů. Ukázalo se, že vysoké tóny vyvolávaly u konzumentů pocit větší sladkosti jídla, zatímco ty nízké přinášely více hořkou chuť.
TIP: Hlasem proti hmotě: Jak vysoký musí být tón k rozbití skleničky na víno?
Zajímavý experiment provedla v tomto směru i londýnská restaurace House of Wolf. Svůj vyhlášený „sonický dort“ servírovala spolu s telefonním číslem. Pokud jej zákazník vytočil, operátor na jeho pokyn pustil buď vysoké, nebo nízké tóny. A hosté skutečně zaznamenali změny chuti v závislosti na zvolené hudbě. Pokus si ostatně můžete vyzkoušet i sami: Stačí vzít kousek hořké čokolády, opravdu se soustředit na jeho chuť a při konzumaci si střídavě pouštět zvuky o vysokých a nízkých kmitočtech.