Hollywoodské pokušení: Amerika objevila kouzlo babiččiných koláčů
Když se řekne Hollywood, mnozí si představí honosné vily slavných, kteří mučí těla v posilovnách a živí se výhradně zeleninou. Jenže s dietami to ani v Hollywoodu není tak žhavé – v poslední době se tu hitem číslo jedna staly klasické koláče
Žádné honosné dezerty jako suflé (bábovička plná horké čokolády) nebo crème brûlée (vanilkový krém s křehkou karamelovou krustou). V Hollywoodu teď „frčí“ koláče jako od babičky. Cukrárny, které je nabízejí, rostou jako houby po dešti – jejich recepty přitom vycházejí z toho, co s sebou přivezli čeští imigranti před 150 lety. Tzv. kolache si získaly velké renomé a například v Texasu jim zasvětili celé festivaly. Upéct koláč přitom není žádná věda: Těsto uhnětené z mouky, másla a soli se vloží do formy a pak už se pochoutka naplní tím, co má jedlík nejraději – třeba lesním ovocem nebo jablky. Zapomenout se samozřejmě nesmí ani na tradiční zdobený okraj.
Sladká nostalgie
„Zákazníci chtějí koláče, jaké jim pekly jejich babičky a jaké jedli po nedělním obědě. Jde o způsob, jak si připomenout hezké chvíle z dětství,“ vysvětluje oblibu tradičních dezertů cukrářka Lisa Ritterová. Kromě babiččiných receptů však hollywoodské cukrárny nabízejí i nové varianty pochoutky. Experimentuje se zejména s netradičními náplněmi a vznikají tak třeba koláče masové nebo zeleninové. Zvláštní jsou ovšem i jejich tvary: pokud spěcháte, můžete sáhnout například po koláči v hrnku.
„Pečeme koláče na špejli nebo jako panáky alkoholu, které prodáváme v malých skleničkách, ale třeba i koláče v zavařovací sklenici,“ vyjmenovává majitelka cukrárny Robyn Poarchová. Velkým hitem se stal právě koláč ve stylu skleničky tvrdého alkoholu, přičemž v náplni se nešetří tequilou a limetkou.
Místo svatebního dortu
I když si koláč může upéct každý doma, o ty „profesionální“ je větší zájem. Mlsné jazýčky neodrazuje ani cena pochoutky – v hollywoodské cukrárně za ni průměrně zaplatíte v přepočtu sto korun. Koláče dokonce vytlačily takové konkurenty, jako jsou svatební dorty. Místo nich si dnes budoucí novomanželé hromadně objednávají na hostinu svatební koláče.
TIP: Chléb Schüttelbrot: Křupavý poklad z Jižního Tyrolska
Moderní cukrárny povýšily koláče na umění. Dezerty našich babiček chutnají skvěle, a navíc se vyrábějí z místních přírodních surovin. Cukráři je přitom stále zdokonalují a snaží se vymýšlet něco nového. Mají k tomu dobrý důvod: průměrný Američan si totiž dezert po hlavním jídle dopřeje třikrát týdně.