Gastronomie v Hongkongku: Vyhlášené restaurace fungují v bytech i kancelářích
V angličtině se jim říká „private kitchens“. Jde o tzv. bytové restaurace, kam se šéfkuchaři přesunuli kvůli nesmyslně vysokým nájmům. V Hongkongu jsou těchto podniků desítky a najdete je v bytech, kancelářských centrech, a dokonce i ve skladech
Ceny nájmů vyhnaly hongkongské kuchaře z restaurací do bytů, ale nemyslete si, že jde o nějaká tmavá doupata. V těchto luxusních bytech se podávají jen ta nejvytříbenější jídla. Vypátrat je však není jednoduché. Hledání je součástí cesty za dobrým jídlem – restaurace totiž bývají ukryty na nejrůznějších místech, nikdy ne na těch známých a viditelných.
Vypadá to v nich naprosto normálně, zkrátka běžný dům, vůně však neomylně láká do jednoho z bytů v prvním patře. Po vřelém uvítání si v obývacím pokoji s názvem Si Jen (Xi Yan) u kuchaře Jackyho Yu objednávám pití. Menu je dopředu stanoveno: v nabídce jsou dvě verze, ta menší se skládá z deseti chodů. „V běžných restauracích si vybíráte z jídelníčku. Náš kuchař Jacky každý týden vytvoří podle přání hostů a podle nabídky čerstvých potravin jedno až dvě stálá menu,“ vysvětluje číšník Edie.
Menu o deseti chodech
Ceny jsou tady fixní a pohybují se okolo 300 až 500 hongkongských dolarů. V přepočtu vás tedy menu o několika chodech a nealko pití vyjde na 800 korun a více. Poslední chody ovšem vypouštím – nejsem schopna pozřít už ani drobeček.
Po hodování nás přichází navštívit i šéfkuchař a majitel podniku Jacky. „Otevřel jsem v roce 1997, kdy začaly ceny nebytových prostor v Hongkongu šplhat do neúnosných výší. Na město tenkrát dopadla finanční krize,“ vzpomíná. Hongkongská vláda však přivírá nad těmito podniky oči. Pravděpodobně si uvědomuje, že to byly právě její restrikce, které kuchaře vyhnaly z běžných restaurací do bytů.
Rezervace nutná
Soukromé kuchyně se tak po letech staly vyhlášenými podniky. Vlastní je přední hongkongští kuchaři a nabízejí v nich ta nejlepší jídla, která se v tomto kulinářském ráji dají najít. „Ve své kuchyni mohu vařit mnohem originálněji než v běžné restauraci. Experimentuji a lidé, kteří mají odvahu zkoušet novinky, sem chodí rádi,“ vysvětluje Jacky.
TIP: Tradiční „dinery“ po americku: Jak se baští za velkou louží
Když se jednoho z „odvážných“ hostů ptám, proč jí právě tady, tvrdí, že mu vyhovuje jídlo i domácká atmosféra. „Je to tady jako v kterékoliv jiné restauraci. Jídlo bylo skvělé, i když asi ne tak sofistikované jako v předních podnicích,“ uvažuje. Přestože se tyto kuchyně chtějí vyhýbat hlavním proudům, fronty zákazníků se často nevyhýbají jim. Vydáte-li se do některé z nich, určitě si stůl nebo židli v obýváku raději rezervujte dopředu.