Falešný favorit: Opravdu je kokosový olej tak zdravý a prospěšný?

17.09.2020 - Nikol Patíková



Kokosový olej se hojně používá jak pro kulinářské, tak pro kosmetické účely, a dokonce získal status superpotraviny. Ale zatímco do boje proti konzumaci palmového oleje vytáhli aktivisté i běžní spotřebitelé, neboť se kvůli palmovým plantážím kácejí a pálí celé lesy, o dopadech užívání jeho kokosového protějšku se příliš nemluvilo – tedy až doposud. 

TIP: Strašák jménem palmový olej: Prales mizející v lednici

Mnoho lidí má za to, že jsou výrobky z kokosu zdravé a jejich výroba životnímu prostředí příliš neškodí. Zmíněné tvrzení však nyní vyvrátila skupina vědců, kteří zjistili, že produkce každého milionu tun kokosového oleje ovlivňuje na 20 ohrožených živočišných a rostlinných druhů. Pro srovnání: U palmového oleje se jedná o 3,8 druhu, u olivového o 4,1 a u sójového o 1,3. Kokosová varianta má na životní prostředí takový dopad proto, že se pěstuje na malých pacifických ostrovech a v dalších tropických oblastech, kde se vyskytuje mnoho takto ohrožených druhů.


Další články v sekci