Chemie místo krabů: Z čeho se vyrábějí tyčinky surimi?
Máte rádi tzv. krabí tyčinky? Ačkoliv by název naznačoval, že má spotřebitel co do činění s výrobkem z mořských plodů, opak je pravdou
Ačkoliv by název naznačoval, že má spotřebitel co do činění s výrobkem z mořských plodů, opak je pravdou: Běžně dostupné „krabí“ tyčinky neboli „surimi“, jak se jim říká v rodném Japonsku, zpravidla neobsahují ani gram krabího masa. Dokonce i v zemi původu jde o pouhý obchodní název a hlavní surovinu tvoří maso ryb, jež svou chutí připomíná korýše.
TIP: Zapovězené kalorie: Těmhle potravinám se raději vyhněte!
Ovšem zatímco v originální japonské verzi deklarované ingredience skutečně naleznete, ve složení těch tuzemských zpravidla figurují v množství nižším než 40 %; navíc jde o rozemleté zbytky s minimální nutriční hodnotou. Mezi ostatní přísady patří škrob, cukr, vaječné bílky, rostlinný olej, stabilizátory, aromata a další chemické přísady, přičemž nechybí ani nezbytné barvivo, jež vytvoří charakteristický červený odstín.