Pivo s příběhem – tak by se daly označit oblíbené chmelové pochoutky, nezřídka „vylepšené“ nejrůznějšími neobvyklými příchutěmi. Zatímco Švédové si pochutnávají na pivu vyrobeném z odpadní vody, v Singapuru vzniklo pivo probiotické. Irové mohou žízeň zahnat pivem z varlat plejtváka a v Polsku frčí pivo s příchutí vaginy. Také Česku, zemi pivu zaslíbené, se piva s příběhem nevyhýbají. Jedním z nich je i Mamma Beer – pivo, určené ženám bojujícím s rakovinou.
Za neobvyklým spojením stojí Sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu Mamma HELP a žatečtí pivovarníci. První ochutnávky limitované pivní edice proběhly letos na vybraných pivních a food festivalech a zájem o „onkologické pivo“ byl podle Jany Drexlerové z Mamma HELPu nečekaný. O novinku projevily zájem pacientky nejen v Evropě, ale i v Americe a v Indii.
Podnětem pro přípravu speciálního nealkoholického piva byly negativní zkušenosti pacientek po chemoterapii. Ty se nezřídka musejí potýkat s poruchou či úplnou ztrátou chuti. Pivo Mama Beer je podle žateckých pivovarníků i zkušeností těžce zkoušených žen vyladěné tak, aby si zachovalo nejen svou chuť, ale i obligátní porci vitamínů a živin, obsažených v běžném pivě. Aktuální kampaň není prvním podobným počinem Mamma HELP. Již v minulosti organizace spustila obdobný projekt s názvem „Holky, už mi zase chutná“ zaměřeným na jídlo.