Vzácný kov na talíři: Je možné bez zdravotních následků sníst zlato?

Je teoreticky možné sníst zlato, aniž by to mělo nějaké zdravotní následky?

11.09.2016 - Kateřina Vašků



Teoreticky lze opravdu konzumovat 24karátové zlato do sytosti a nevystavit své zdraví žádné úhoně. Čisté zlato totiž chemicky nereaguje a prochází zažívacím traktem, aniž by se vstřebávalo do těla. Vzácný kov je v rámci Evropské unie schválen coby bezpečné potravinářské aditivum E175 a ve formě plátků, vloček, kuliček či prachu slouží jako drobná dekorace čokolád, likérů a cukrovinek.

TIP: Sladké pokušení: Kobliha posypaná 24karátovým zlatem

Evropané však přidávali plátky zlata do pokrmů i nápojů již od renesance. Jedlé zlaté plátky nalezneme také v některých japonských bonbonech a jihoasijském pečivu. Léčitelé zlato po staletí předepisovali na řadu chorob jako artritidu, deprese či onemocnění srdce, ovšem pozitivní účinky vzácného kovu na naše zdraví se nikdy nepodařilo vědecky prokázat. Jedlé zlato seženete i dnes: Je bez chuti, neobsahuje žádné kalorie a za gram zaplatíte asi čtyři tisíce korun. Ve světové gastronomii patří k nejvzácnějším „pochoutkám“ a zdobí se jím například luxusní dorty, káva, ale i suši nebo lasagne. 

  • Zdroj textu

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií

    Shutterstock


Další články v sekci