Volské oko z ulice: Dá se na rozpáleném chodníku usmažit vajíčko?
Populární anglosaské rčení hovoří o chodníku rozžhaveném natolik, že by se dal využít místo pánve. Dá se na rozpáleném chodníku opravdu usmažit vajíčko?
Vlny veder, kterým v letních dnech čelíme, si vysloužily řadu metaforických označení. Zejména v anglosaských zemích se vžilo populární rčení o chodníku rozžhaveném natolik, že by se dal využít místo pánve. Podle kuchařů, kteří se rozhodli nápadem zabývat seriózněji, však něco podobného v praxi fungovat nemůže – nikoliv však z důvodu nízké teploty, nýbrž kvůli struktuře materiálu. Beton totiž ve srovnání s kovem či teflonem představuje velice slabý tepelný vodič, a třebaže se v něm v parných dnech horko akumuluje, do rozklepnutého vejce či jiné potraviny se neabsorbuje.
TIP: Vystydne nápoj rychleji, když se míchá?
Poněkud vyšší šanci na úspěch skýtá asfalt, jenž se při tropických teplotách rozpaluje až na 70 °C. Jelikož se vaječná bílkovina začne srážet už kolem 60 °C, může při kontaktu s asfaltem koagulační proces alespoň započít. Potíž tkví v tom, že vejce povrch pod sebou mírně ochladí, a protože se pod ním nenachází žádný zdroj žáru jako v případě sporáku, teplota sama od sebe na požadovanou úroveň nevystoupá – a volské oko tudíž nevznikne.