Superžíravina: Která kyselina je nejsilnější?
Jediné místo, kde lze nejsilnější známou kyselinu skladovat, je teflonová nádoba. Sklo, ve kterém se většina kyselin uchovává, totiž rozleptá jako papír.
Mezi tzv. superkyseliny patří látky kyselejší než 98% kyselina sírová a nepoužívá se pro ně klasická stupnice pH, nýbrž tzv. Hammettova kyselostní funkce H₀.
TIP: Některé kovy mohou běžně roztát v dlani
Suverénně nejsilnější známou kyselinu představuje ta (hexa)fluoroantimoničná, s molekulovým vzorcem HSbF₆. Jedná se o bezbarvou tekutinu, jejíž výpary jsou ovšem samy o sobě toxické, a při kontaktu s pokožkou způsobuje popáleniny – nemluvě o požití, které bývá zpravidla fatální.
Hodnota H₀ u ní dosahuje −31,3, což znamená, že je 2 × 10¹⁹krát silnější než zmíněná kyselina sírová. HSbF₆ dokáže rozpustit sklo, většinu plastů i jakoukoliv organickou látku, tudíž se musí uchovávat v teflonových nádobách.