Superžíravina: Která kyselina je nejsilnější?

Jediné místo, kde lze nejsilnější známou kyselinu skladovat, je teflonová nádoba. Sklo, ve kterém se většina kyselin uchovává, totiž rozleptá jako papír.

03.09.2022 - Barbora Jelínková



Mezi tzv. superkyseliny patří látky kyselejší než 98% kyselina sírová a nepoužívá se pro ně klasická stupnice pH, nýbrž tzv. Hammettova kyselostní funkce H₀.

TIP: Některé kovy mohou běžně roztát v dlani

Suverénně nejsilnější známou kyselinu představuje ta (hexa)fluoroantimoničná, s molekulovým vzorcem HSbF₆. Jedná se o bezbarvou tekutinu, jejíž výpary jsou ovšem samy o sobě toxické, a při kontaktu s pokožkou způsobuje popáleniny – nemluvě o požití, které bývá zpravidla fatální.

Hodnota H₀ u ní dosahuje −31,3, což znamená, že je 2 × 10¹⁹krát silnější než zmíněná kyselina sírová. HSbF₆ dokáže rozpustit sklo, většinu plastů i jakoukoliv organickou látku, tudíž se musí uchovávat v teflonových nádobách.


Další články v sekci