Slzy v kuchyni: Proč při krájení cibule pláčeme?
Cibule je nezbytnou součástí naší kuchyně. Její příprava ale rozhodně nepatří mezi ty nejveselejší. Při krájení většiny druhů totiž často slzíme. Čím to je?
Z cibule se při krájení, přesněji řečeno při porušení integrity jejích buněk, uvolňuje těkavá látka zvaná propanthial-S-oxid. Při kontaktu s vlhkou oční sliznicí pak vyvolává podráždění, takže oko produkuje velké množství slz ve snaze štiplavý účinek zmírnit.
Kuchaři znají mnoho způsobů, jak nepříjemné reakci předejít: Někteří nosí ochranné brýle, jiní oloupanou cibuli nejprve opláchnou studenou vodou nebo pouštějí digestoř, aby vzduch nasycený látkou z krájené zeleniny odvedli stranou.
TIP: Koktejl z tarantule, ryba fugu a chilli papričky: Laskominy, které mohou zabít
Ne všechny cibule nás ale rozpláčou. Existuje řada vědeckých diskusí o tom, proč tomu tak je. Nejpravděpodobnější teorie naznačuje, že hlavním důvodem je množství síry, kterou cibule absorbovala z půdy, v níž rostla. Čím vyšší je obsah síry v půdě, tím víc budeme slzet. Pokud vás slzení očí odrazuje od krájení cibule, vyberte si sladší hnědé odrůdy, které jsou méně intenzivní.