Pravěké delikatesy: Naši předci si pochutnávali i na pečených hraboších
Před tisíci let bývalo maso hlodavců populární i v Evropě
V jižní Americe, jihovýchodní Asii, Číně i jinde si dodnes rádi pochutnají na různě kulinářsky upravených hlodavcích. V našich zeměpisných šířkách je to nezvyklé, ale jak se ukazuje, naši předci si na hlodavcích pochutnávali taky.
Archeologové nedávno v severovýchodním Skotsku na Orknejích objevili pozůstatky hlodavců z období 2 800 let před naším letopočtem, které nesou neklamné známky pečení. Lidé si tam tehdy pekli místní formu hraboše polního, kterého důvěrně známe i z České republiky.
TIP: V čem jsme měli výhodu oproti neandertálcům? Méně nám vadil kouř
Podle odborníků jde o další z rostoucího počtu dokladů, které se objevují po celém světě, že naši předkové v prehistorických dobách hojně konzumovali maso hlodavců.