Pozoruhodný výzkum: Gorilí trus má hodně co říct k lidskému zdraví
Střevní mikroflóra hraje v otázce zdraví mnohem významnější roli, než jsme si doposud mysleli
Jsi to, co jíš. Platí to pro lidi a platí i to pro jiné primáty. Odborníci nedávno pečlivě prostudovali trus všech velkých opů, včetně člověka, a také starosvětských opic, které jsou našimi nejbližšími příbuznými mezi opicemi. Snažili se přitom dozvědět co nejvíce o střevní mikroflóře, která podle nových výzkumů hraje mnohem významnější roli, než jsme si doposud mysleli.
Výsledky tohoto pozoruhodného výzkumu ukazují, že střevní mikroflóra, neboli mikrobiom, goril a šimpanzů je pestřejší, než naše lidská. Vyšlo také najevo, že střevní mikroflóra goril a šimpanzů se nápadně mění během sezóny, podle toho, co tito naši zvířecí příbuzní jedí.
TIP: Geometrická záhada: Proč mají australští vombati trus ve tvaru kostek?
V době letního sucha se gorily a šimpanzi nejčastěji živí šťavnatými plody, zatímco ve zbylé části roku převažují listy nebo kůra, tedy strava bohatá na vlákninu. Na jejich střevech a tím pádem i trusu to je poznat. Podobné sezónní změny střevní mikroflóry můžeme najít například u afrických lovců-sběračů etnika Hadza z Tanzanie. U obyvatel industriálního světa ale nic podobného nepozorujeme.