Zkažené vejce vydává skutečně nezaměnitelný zápach, a nos tak představuje nejspolehlivější nástroj, jak pukavec odhalit. Ještě před rozbitím skořápky vám ovšem může napovědět i test, kdy vajíčko vložíte do sklenice s vodou: Je-li v pořádku, klesne ke dnu, zatímco zkažený kus se bude vznášet u hladiny.
TIP: Volské oko z ulice: Dá se na rozpáleném chodníku usmažit vajíčko?
Platí totiž, že čím starší vejce, tím větší je vzduchová bublina uvnitř. Voda obsažená v bílku se skrz skořápku postupně odpařuje, a po jistém čase se tak vajíčko udrží na hladině. Ani to nicméně nemusí znamenat, že je nepoživatelné – popsaný test totiž primárně vypovídá o jeho stáří, nikoliv kvalitě. Obecně platí, že čerstvé vejce má malou vzduchovou bublinu, takže po ponoření do vody klesne na dno. Starší (cca týden od snášky) se ve vodě vznáší a nejstarší (zhruba po třech týdnech od snášky) plave na hladině.