Nejen Coca-Cola, ale obecně všechny kyselé nápoje obsahují látky schopné naleptat sklovinu. Jde zejména o kyselinu fosforečnou, uhličitou a citronovou, které se ovšem zcela přirozeně vyskytují i jinde než v průmyslově vyráběném pití. Například v obyčejné pomerančové šťávě bychom oproti kole našli dvojnásobek kyseliny.
TIP: Nezamýšlený experiment: Internetové výmysly zkazily zuby lidem v Calgary
Zmíněnou teorii poprvé vyslovil profesor Clive McCay z Cornell University už v roce 1950, když se snažil veřejnost varovat před nebezpečnými důsledky konzumace sladkého nápoje. Ve skutečnosti se však jedná o mýtus: Žádná z obsažených kyselin není tak silná, aby dokázala zuby zcela zničit. Nehledě na to, že McCayův experiment opomíjel vliv slin, které agresivní látku naředí a spláchnou. Faktem nicméně zůstává, že častá konzumace potravin s obsahem kyselin skutečně může postupným narušováním skloviny neblaze přispívat ke vzniku kazů.