Narodila se Magdalena Dobromila Rettigová, zapálená kuchařka i vzdělaná žena
Nadívaný hovězí jazyk, ragú ze zajíce nebo třeba jablka v županu. Tyto recepty představila světu Magdalena Dobromila Rettigová, která se narodila 31. ledna 1785. Přísná výchova, znalost domácích prací a skvělá orientace v kuchyni z ní učinily takměř prototyp pro všechny tehdejší hospodyňky.
Přestože patřila k buditelskému směru, který se v Čechách zformoval, národní cítění v ní podnítil až manžel Jan Alois Sudiprav Rettig. Od té doby psala nejslavnější česká kuchařka svá dílka nejen v němčině, ale postupem času coby správná vlastenka především česky.
TIP: Jen taková kuchařinka? Magdalena Rettigová byla především zapálená vlastenka!
Přestože svým čtenářkám nabídla také výchovné povídky nebo básnické skladby, proslula především svým kuchařským uměním, s níž se roku 1826 neváhala podělit s veřejností prostřednictvím vydaných receptů. Položila tak jakési základy tradiční české kuchyně, vždyť řada jejích receptů je dodnes klasikou na českých tabulích. Jen množství se trochu změnilo a dnešní kuchařky už do receptů „nevráží“ půl tuctu vajec.