Krvavé avokádo: Víte, čemu říkají britští chirurgové „avokádová ruka“?
Pestřejší kuchyně sebou nese i nová zdravotní rizika. Víte, čemu britští chirurgové říkají „avokádová ruka“?
Avokádo se dnes v kuchyních i restauracích objevuje poměrně často a jeho popularita stále stoupá. Masité ovoce bohaté na zdravé tuky s sebou ovšem v poslední době přináší neobvyklý problém – stále totiž vzrůstá počet lidí, kteří se zranili při jeho přípravě.
Lékaři z britské asociace plastických chirurgů už dokonce pro zmíněné zranění vymysleli speciální název – „avokádová ruka“. Například v nemocnici Chelsea and Westminster Hospital registrují průměrně čtyři takové pacienty týdně.
TIP: Nebezpečí skryté v bochníku? Jak odhalit celiakii a alergii na lepek
„Lidé nečekají, že koupená avokáda mohou být velmi zralá, a mají jen minimální povědomí o tom, jak s nimi nakládat,“ vysvětluje Simon Eccles, někdejší prezident sekce plastické chirurgie Královské lékařské společnosti. Někteří zkrátka krájejí ovoce v ruce a neuvědomí si, že jeho velkou část zabírá tvrdá pecka – nůž jim pak často sjede na kůži.
Ačkoliv zranění s přízviskem „avokádová ruka“ vypadá na první pohled banálně, ve skutečnosti může být poměrně vážné. Dojde-li k poškození nervů a šlach, vyžádá si léčba i měsíce.