Kouřím, tedy jím: Proč kouření marihuany zvyšuje chuť k jídlu?

19.10.2019 - Nikol Patíková



Kouření marihuany se stalo synonymem pro chuť k jídlu. Jeden z výzkumů testujících její účinky na myších ukázal, že stimulace kanabinoidních receptorů u hlodavců způsobuje, že potravu vyhledávají energičtěji – i když už jsou plní. Zmíněné receptory tedy hrají při zvyšování apetitu důležitou roli. 

Jiný tým vědců nedávno v odborném časopise Journal of Psychopharmacology zveřejnil článek odhalující, jak marihuana vyvolává neukojitelnou chuť sníst, na co přijdeme. Výzkumu se zúčastnilo 750 osob, jež vyplňovaly dotazník o zkušenosti s užíváním kanabinoidů.

TIP: Lechtivý výzkum: Jaké drogy nejčastěji užíváme při sexu?

V první části se zjišťovalo, jak příjemný je zážitek z jídla po vykouření drogy. Mezi výroky v této fázi patřilo: „Cítím se hladověji“, „pokud vidím jídlo, chci ho sníst“ a „bez ohledu na to, jak moc jím, se necítím sytý“. Druhá polovina dotazníku pak sledovala stimulaci chuti k jídlu a obsahovala prohlášení jako „jídlo je uspokojivější“, „zlepšuje se pocit při žvýkání a polykání“ a „potraviny, které bych normálně nejedl, jsou lákavější“. S rostoucím užíváním konopí však tato touha po jídle oslabuje. 


Další články v sekci