Když se pálí jídlo: Jak se zjišťuje energetická hodnota potravin?

Výživové neboli nutriční hodnoty potravin vyjadřují energetickou hodnotu a množství bílkovin, tuků a sacharidů v potravinách. Jak se tyto hodnoty v praxi zjišťují?

13.04.2023 - Barbora Jelínková



Podle platné vyhlášky musejí být balené potraviny prodávané v Evropské unii opatřeny informací o obsahu nutričních hodnot, tedy o množství energie a živin – konkrétně tuků včetně nasycených mastných kyselin, sacharidů včetně cukrů, bílkovin a soli. Obsah nutrientů se stanovuje pomocí laboratorních testů. Při zjišťování kalorické hodnoty se pak vychází z toho, že se veškerá energie uvolněná v těle z živin nakonec přemění v teplo, jehož množství lze změřit

Konkrétní postup není nijak složitý: Potravina se umístí do kalorimetru (v principu jde o uzavřenou nádobu obklopenou vodou) a zahřívá se, dokud se obsah kompletně nespálí. Nárůst teploty vody potom slouží coby ukazatel obsaženého množství energie.

TIP: Stále hladové neurony: Kolik energie vyžaduje myšlení?

Výsledek nicméně nepředstavuje cílovou hodnotu; jelikož organismus spotřebuje průměrně 15 % energie na samotné metabolické procesy, vynásobí se získané číslo koeficientem 0,85. Zároveň platí, že trávení každého ze tří hlavních typů živin – tj. bílkovin, tuků a sacharidů – vyžaduje jiné množství energie. Nejnáročnější na zpracování jsou proteiny, jejichž jeden gram obsahuje 23,4 kilojoulu, ale naše tělo z něj dokáže získat pouze 17,2 kilojoulu.


Další články v sekci