Káva v ohrožení: Během 30 let by mohlo zmizet až 80 % kávových plantáží
Již za 30 let by mohlo zmizet až 80 % současných jihoamerických a středoamerických plantáží kávy
Globální růst teploty začíná představovat zcela konkrétní problém – loňský rok byl podle dat Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) nejteplejším za posledních 135 let. Průměrná teplota dosáhla 14,6 stupně Celsia, což je o 0,69 stupně víc, než činil průměr ve 20. století. Zvedla se teplota ovzduší, oceánů i země. Stoupající teplota může podle výzkumného centra International Center for Tropical Agriculture (CIAT) představovat zásadní problém pro světovou produkci kávy.
TIP: Asii hrozí fatální nedostatek vody: Žízní bude trpět až miliarda lidí
Střední a Jižní Amerika vč. Karibské oblasti vyprodukuje přibližně 70 % celkového objemu světové sklizně, Asie 20 % a Afrika jen 10 %. Zdaleka největším producentem je pak Brazílie. Podle údajů CIAT při zachování stávajícího trendu stoupající teploty bude již za 30 let drtivá většina dnešních jihoamerických a středoamerických plantáží nevhodných pro pěstování kávovníků. Odborníci odhadují, že se to může týkat až 80 % současných kávových plantáží.
Pokud se kávovníky nepřizpůsobí novým podmínkám anebo pro ně farmáři nenalezou nové lokality, můžeme očekávat nejen výrazně nižší produkci této cenné komodity ale i strmý růst její ceny.