Je libo pizzu s ananasem? Pouze se speciální přirážkou

Pizzerie v anglickém Norwichi se rozhodla potrápit milovníky ananasu. Vzývanou i zatracovanou „havaj“ nabízí restaurace s pořádně mastnou přirážkou.!

14.01.2025 - Martin Reichman



Jedni ji nenávidí, pro jiné je vyhledávanou pochoutkou. Jen málokteré jídlo dokáže vzbuzovat v globálním měřítku takovou kontroverzi. Otcem vzývané i zatracované pizzy „havaj“ je patrně řecký imigrant Sam Panopoulos, který provozoval restauraci v kanadském městě Chatham.

Sam v roce 1962 experimentoval s různými přísadami. Inspiroval se tehdy rostoucí popularitou čínské kuchyně, která kombinovala sladké a slané chutě. Na pizzu přidal konzervovaný ananas spolu s šunkou, což vedlo k vytvoření kontrastní chuti, která si postupně našla své fanoušky. Název „havajská“ dostala po značce konzervovaného ananasu, který Panopoulos použil.

Se zajímavým počinem nedávno přišla pizzerie Lupa z anglického Norwiche. Milovníkům ananasu nabízí pizzu havaj se speciální přirážkou. Zatímco běžná pizza vyjde v této restauraci na 8 až 14 liber (230 – 400 korun) za havajskou zákazníci zaplatí rovnou stovku (2 900 korun).

„Miluji Piña Coladu, ale ananas na pizze? To Nikdy! To si na ni raději dám jahodu než tuhle tropickou zrůdnost,“ přibližuje svůj vztah k havajské pizze šéfkuchař restaurace Quin Jianoran.

Restaurace zároveň spustila na sociálních sítích hlasování, které má ukázat, jak velkou podporu ananasová pizza vlastně má. Podle zveřejněných výsledků se majitelé Lupa Pizza mohou těšit na zajímavé tržby. (Ne)oblíbená „havaj“ totiž oslovuje zhruba každého druhého hlasujícího.


Další články v sekci