Jablečná honorace: Proč jsou jablka odrůdy Honeycrisp tak drahá?




Jablečná odrůda Honeycrisp je oblíbená zejména v USA. První plody vyšlechtili univerzitní vědci z Minnesoty už v 60. letech minulého století, patent ovšem odrůda získala až na počátku let devadesátých. Její popularita pak raketově rostla a udržela se dodnes. Důvod netkví ani tak v krásném žlutočerveném zbarvení a vysoké trvanlivosti plodů, ale především v jejich neuvěřitelné šťavnatosti: Oproti svým „kolegům“ mají totiž až dvakrát větší buňky. 

TIP: Sladká bílá lahůdka: Japonské bílé jahody se vyvažují zlatem

Vysoká cena je potom dána především náročným pěstováním. Jabloně vyžadují specifickou půdu, plody dozrávají v různých obdobích, sklízejí se ručně a jemné větve potřebují podpěry. Pěstitelé také nepočítali s obrovskou oblibou, tudíž stromů není mnoho. V USA patří jablka Honeycrisp k nedostatkovému zboží a jejich cena šplhá v přepočtu až k závratným 250 korunám za kilogram.

  • Zdroj textu

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií

    Flickr


Další články v sekci