Proč je tak těžké odtrhnout břečťan? Tajemství spočívá v nanokuličkách
Díky proteinovým nanokuličkám je lepidlo břečťanu jedním z nejsilnějších přírodních lepidel světa
Kdo kdy zkusil odtrhnout břečťan od zdi, aniž by poškodil její povrch, tak ví, že je to téměř nemožné. Dokonce i když jde o uschlou rostlinu.
Charles Darwin před více než 130 lety zjistil, že se výhonky břečťanu lepí k podkladu nažloutlým lepidlem které vylučují. Ale až nedávno vědci po úmorném osmiletém výzkumu prozkoumali mechanismus, díky němuž tohle lepidlo funguje.
TIP: Drží lépe než přibité. Nové hydrogelové superlepidlo je z 90 procent voda
Vtip je v tom, že lepidlo břečťanu obsahuje nanokuličky z glykoproteinů, tedy proteinů obalených cukrem. Tyhle nanočástice vyplní všechny možné skuliny. Když se vypaří voda z lepidla, tak se nanočástice zahustí. Díky dalším materiálům, jako je vápník nebo pektin, se lepidlo ještě zpevní. Výsledkem pak je jedna z nejsilnějších vazeb mezi lepidlem a lepeným materiálem v přírodě.