Lidé ve městech postupně ztrácejí schopnost trávit rostlinnou stravu

Mikrobiologové prozkoumali fekální vzorky různých lidských společností a zjistili, že obyvatelé moderních měst přicházejí o bakterie, které jsou důležité pro trávení celulózy.

22.03.2024 - Stanislav Mihulka



Lidé moderní civilizace, především ve městech, se sice v poslední době více věnují zdravější stravě, přesto ale v porovnání s našimi předky nebo s lidmi venkovských oblastí, jedí mnohem méně rostlinné stravy obsahující vlákninu. Podle nového výzkumu mezinárodního týmu odborníků to má závažné důsledky pro naši střevní mikroflóru.

Itzhak Mizrahi z izraelské Univerzity Bena Guriona v Negevu a jeho spolupracovníci objevili doposud neznámé bakterie v lidských střevech, které jsou schopné trávit celulózu, klíčovou složku vlákniny. Podstatně rozšířily spektrum bakterií lidské střevní mikroflóry, o nichž víme, že to dovedou. Jde o tři druhy rodu Ruminococcus, které mají v genomu geny pro funkční multienzymové systémy pro trávení celulózy.

Specialisté na celulózu

Mizrahi s kolegy prozkoumali fekální vzorky od lidí z různých typů společností a zjišťovali, jak běžné u nich nově identifikované bakterie jsou. Ukázalo se, že u současných lovců sběračů, obyvatel venkova a u dávných lidí, kteří žili před 1-2 tisíci lety, byly všechny tři druhy ve střevní mikroflóře zcela běžné. Zároveň ale také vědci zjistili, že ve střevech lidí, žijících ve městech moderní, industrializované společnosti, jsou tyto tři druhy bakterií „podezřele vzácné“. Tento výsledek by mohl souviset s nedávnými výzkumy, podle nichž mají lidé moderní společnosti ve stravě málo vlákniny. Výzkum Mizrahiho týmu zveřejnil prestižní vědecký časopis Science.

TIP: Na zdraví! Jedno silné pivo denně přispívá k obnově střevní mikroflóry

Podle mikrobioložky Sarah Moraïsové, rovněž z Univerzity Bena Guriona, výsledky studie naznačují, že pokles počtu těchto bakterií v lidských střevech pravděpodobně úzce souvisí s přechodem na západní styl života. Podle Moraïsové je možné, že bakterie rodu Ruminococcus v lidské střevní mikroflóře strádají kvůli nedostatku vlákniny a postupně ze střev mizí. Vědci se obávají, že tyto změny střevní mikroflóry by mohly mít pro lidi moderní civilizace negativní zdravotní následky. 


Další články v sekci