Geneticky vylepšené kakaovníky jsou odolnější vůči nepříjemným infekcím
Máte rádi čokoládu? Díky genovým čarodějům si na ní pochutnáte i v budoucnu...
Plantáže kakaovníku trápí infekce patogenů. Pěstitelé kvůli tomu přicházejí o 20 až 30 procent cenné úrody a situace se navíc postupně zhoršuje. Měli bychom se o blahodárnou čokoládou obávat?
Podle genetiků je na to ještě dost času. Vědci využili oblíbený genetický editor CRISPR / Cas9, se kterým je možné přepisovat DNA v živých buňkách, a vymazali s ním gen TcNPR3 v listech kakaovníku. Šlo o cílenou úpravu, neboť tento gen je odpovědný za sníženou obranyschopnost kakaovníku bránit vůči chorobám.
TIP: Chcete mít skvělou čokoládu? Důkladně vystresujte kakaovník!
Když pak vědci nakazili editované kakaovníky fytoftorovou kořenovou hnilobou druhu Phytophthora tropicalis, schopnost rostlin odolávat této nebezpečné infekci se výrazně zlepšila. Genetici teď budou pátrat po dalších genech, jejichž editací by ještě více pomohli kakaovníkům zvládat infekční choroby.