Farmářské počty: Proč se nejedí krůtí vejce?
Sehnat v obchodě krůtí maso obvykle nepředstavuje žádný velký problém. Proč ale obchodníci nenabízejí i krůtí vejce?
Zatímco slepičí vejce patří v obchodech s potravinami mezi základní sortiment, sehnat v běžném supermarketu ta krůtí – na rozdíl od masa zmíněných ptáků – bývá takřka nemožné. Důvody jsou ryze praktické: Farmářům by se to ekonomicky nevyplatilo.
Krůty snášejí v průměru „pouze“ dvě vejce za týden, zatímco nosnice či kachny šlechtěné k daným účelům kladou každý den jedno. Větší opeřenec je navíc náročnější na krmivo i prostor. Započítáme-li všechny uvedené faktory, pak by se podle analýzy amerických zemědělců cena jediného krůtího vejce vyšplhala v přepočtu na víc než šedesát korun. A jelikož jsou chuťově zcela srovnatelná se svými slepičími protějšky, patrně by po nich panovala jen minimální poptávka.
TIP: Bílá, hnědá, zelená: Proč slepice snášejí různě zbarvená vejce?
Krůtí vejce poskytuje téměř dvojnásobek kalorií, bílkovin a tuku než slepičí vejce (hlavně kvůli jejich větší velikosti). Jedno krůtí vejce obsahuje 135 kalorií (slepičí asi 72 kalorií), přibližně 11 gramů bílkovin (6 g) a 9 gramů tuku (5 g). Obsahuje ale i více cholesterolu (933 mg proti 372 mg u slepičího).