Dobré zprávy: Káva nezvyšuje riziko rakoviny prostaty. Spíše naopak
Pití kávy snižuje nebezpečí vzniku nejrůznějších nádorů a platí to i pro rakovinu prostaty
Rakovina prostaty představuje celosvětový problém. Je to druhá nejčastější rakovina vůbec a zároveň šestá nejčastější příčina úmrtí mužů kvůli nádorovému onemocnění. Proto vědci a lékaři zkoumají rozmanité faktory, které by mohly situaci s rakovinou prostaty zhoršovat nebo naopak zlepšovat.
Jedním z těchto faktorů je i pití kávy. Dřívější výzkum už sice prokázal, že káva snižuje riziko rakoviny jater, žaludku i prsu, ale v případě rakoviny prostaty zatím nebyla role kávy příliš jasná. Tým čínských odborníků nedávno zpracoval dostupné studie, které se týkají právě vztahu mezi kávou a rakovinou prostaty. Káva přitom byla v určitém podezření, že by u této rakoviny mohla být rizikovým faktorem.
TIP: Zdravé osvěžení: Pití kávy snižuje riziko Alzheimera i Parkinsona
Badatelé do svého výzkumu zahrnuli 16 dřívějších studií, které obsahovaly celkem 57 732 případů rakoviny prostaty mezi 1 081 586 sledovanými lidmi. Nakonec dospěli k závěru, že káva nejen že nezvyšuje riziko rakoviny prostaty, ale naopak ho snižuje. Čím více lidé pijí kávu, tím je u nich riziko vzniku této rakoviny nižší. U lidí, kteří pijí dva a více šálků kávy denně klesá riziko rakoviny prostaty o 9 procent. Vysvětlením by mohlo být, že káva zlepšuje metabolismus glukózy, má protizánětlivé a antioxidační účinky, a také ovlivňuje hladiny pohlavních hormonů.
Na druhou stranu je třeba mít na paměti, že u tohoto druhu studií je obvykle problém, že se snaží vyvozovat závěry z jinak nesouvisejících samostatných výzkumů. Ani s kávou se to zkrátka nesmí přehánět, neboť jak známo: všeho moc škodí!