Čokoláda v ohrožení: Kakaovníky likviduje rychle se šířící virus
Africké kakaovníky čelí nebezpečnému viru přenášeného hmyzem. Oblíbenou čokoládu by mohly pomoci zachránit bariéry očkovaných kakaovníků.
Čokoládu, zřejmě nejoblíbenější pochoutku světa, ohrožuje rychle se šířící virus. Oslabuje kakaovníky a ničí jejich semena, která jsou nepostradatelnou surovinou pro výrobu čokolády. Přibližně polovina čokolády světa pochází z kakaovníků, které se pěstují v západní Africe, především v Pobřeží slonoviny a v Ghaně.
Právě v Ghaně se lavinovitě šíří virus CSSV (cacao swollen shoot virus), původně objevený ve 30. letech minulého století. Jeho dopady bývají fatální – v prvním roce infekce způsobuje pokles úrody napadeného kakaovníku zhruba o čtvrtinu a během tří až čtyř let rostlinu zcela zahubí. Odhaduje se, že virus CSSV je aktuálně odpovědný za ztrátu 15 až 50 procent ghanské produkce.
Očkování kakaovníků
Virus přenáší herbivorní hmyz - několik druhů červců z čeledi Pseudococcidae. Pesticidy nejsou proti tomuto hmyzu příliš účinné a jednu z mála účinných ochran nabízejí vakcíny, které kakaovníky před virem chrání. Podstatou vakcíny je infekce mladého kakaovníku slabým kmenem viru CSSV N1. Pro farmáře, obzvláště ty méně majetné, je ale příliš drahé očkovat každý kakaovník na plantáži. Nákladnost celého procesu umocňuje i fakt, že „očkované“ kakaovníky mívají o něco nižší výnos.
Pomoc farmářům nyní nabízejí vědci, které vedl matematik Benito Chen-Charpentier z americké Texaské univerzity v Arlingtonu. S kolegy vytvořili několik variant postupů, díky němuž lze s relativně malým počtem „očkovaných“ kakaovníků vytvořit ochrannou zónu, která je oddělená od ostatních kakaovníků a brání průniku červců i přenosu devastujícího viru na „neočkované“ kakaovníky. Podobný princip využívají farmáři již desítky let – šíření viru se snaží bránit průseky nebo výsadbou bariérových rostlin. Nová studie nabízí farmářům matematické modely bariér z „očkovaných“ rostlin.
„Jsme sice stále ve fázi experimentů, ale naše postupy se ukazují jako jsou slibné, protože nabízejí farmářům možnost chránit kakaovníky a zároveň dosahovat slušné sklizně,“ vysvětluje Chen-Charpentier v nové studii publikované odborným časopisem PLoS One. „Jsme přesvědčeni, že naše postupy jsou dobré pro farmáře, stejně jako jsou dobré pro svět, který je závislý na čokoládě.“