Co se děje s organismem při otravě jídlem?
Otrava jídlem může mít různé příčiny − od nedostatečné úpravy, špatné hygieny až po kontaminaci při skladování. Co se děje při otravě v lidském těle?
Nejčastější laické vysvětlení náhlých zažívacích potíží zní: „Asi jsem něco špatného snědl.“ Zvracení, průjem a bolesti břicha však nepředstavují reakci na potravinu samotnou, nýbrž na bakterie, které ji kontaminovaly. Ačkoliv kyselina chlorovodíková vytváří v žaludku mimořádně neprostupnou bariéru, některé mikroorganismy ji dokážou překonat a dostat se až do střev, kde se poté množí a produkují toxiny.
Reakce imunitního systému přichází, teprve když nevítaní návštěvníci naruší střevní sliznici: Pak vzniká zánět a tkáň natéká, což se projeví nepříjemnými symptomy a tělesnou slabostí. Přebytečná voda spolu s elektrolyty odchází z těla v podobě průjmu a některé toxiny zřejmě mohou také podráždit bloudivý nerv, aktivující v mozku centrum zvracení.
TIP: Riskantní menu: Pětice potravin, u kterých se vyplatí zpozornět
V některých případech může otrava jídlem vést k závažným komplikacím, zejména u malých dětí, starších osob nebo osob s oslabeným imunitním systémem. V extrémních případech může otrava jídlem vyvolat selhání orgánů nebo dokonce ohrozit život.