Chcete mít skvělou čokoládu? Důkladně vystresujte kakaovník!

Stres z nedostatku vody zaručí sklizeň kakaových bobů vysoké kvality

09.12.2017 - Stanislav Mihulka



V dnešní době není čokoláda pro mnohé lidi jen pochoutkou. Pomáhá jim zvládat návaly úzkosti, které nebývají vzácností. Je to vlastně ironie, protože chuť čokolády vzrůstá se stresem, který působí na kakaovníky, z jejichž plodů se čokoláda vyrábí.

Je to pochopitelně jiný stres, než jakým trpí lidé. Odborníci zjistili, že kvalitu čokolády zvyšuje stres z nedostatku vody. Když jsou kakaovníky vystaveny suchu, tak jejich plody obsahují více antioxidantů a méně tuku.

TIP: Ruby: Nová čokoláda vypadá a chutná jako žádná jiná

Z takových plodů je pak možné vyrobit excelentní čokoládu. Pěstitelé kakaovníků se dnes obávají následků globálního oteplování, které zřejmě povede ke snížení produkce kakaových bobů. Teď jim může být útěchou, že sklidí sice méně kakaových bobů, ale jejich kvalita bude obdivuhodná.

  • Zdroj textu

    University of Goettingen, Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • Zdroj fotografií

    CC0 Creative Commons


Další články v sekci